top of page
Gua-Sha-stenen.jpg

De Gua Sha-steen voor gezichtsmassages

Na het enorme succes van de jaderoller, is er een nieuwe beautytrend: de Gua Sha-steen voor gezichtsmassages. Ziet er mooi uit, dat sowieso, maar wat doe hij precies? En hoe gebruik je hem?

Gua Sha bestaat eigenlijk al heel lang: hij was misschien alleen wat minder bekend maar pakt nu zijn moment te shinen! Het verschil tussen de tools is vooral de vorm: de roller is een soort wieltje, de Gua Sha is een platte steen in de vorm van een babyvoetje. Soms heeft hij een hartvorm met twee 'teentjes', soms drie. De Gua Sha wordt gemaakt van jade en rozenkwarts, maar ook van aventurijn. Bij Zen Shui hebben we momenteel Rozenkwarts en Aventurijn in de boutique. Rozenkwarts is een roze steen die harder is dan jade. De Gua Sha's zijn niet poreus en nemen dus niet de olie of créme op waarmee je hem mee kunt gebruiken. De techniek waarmee je de Gua Sha (ook weleens aan elkaar geschreven als guasha) gebruikt, werd naar verluid al millennia geleden gebruikt in bijvoorbeeld Egypte en Griekenland, om bepaalde klachten uit het lichaam te 'schrapen'. In China werd het uiteindelijk het populairst.

Hoe gebruik je de Gua Sha-steen?

De Gua Sha is bedoeld om je huid beter te doorbloeden en, volgens de traditionele Chinese geneeswijze, om je energie (Qi) beter te laten stromen. Ook stimuleert het de afvoer van afvalstoffen, net als bindweefselmassage. Daarnaast zou rozenkwarts zelf staan voor (zelf)liefde en dus goed zijn voor je relatie met jezelf en anderen. 

Breng olie of Serum aan.

Smeer eerst een olie of serum op, dan kun je de steen soepeler over de huid bewegen én de Gua Sha drukt het product beter in de huid. Nog fijner is het om het serum eerst even in je handen op te warmen en dan over gezicht, nek en hals te smeren.  Neem een fijne en heerlijk ruikende serum naar keuze die bijvoorbeeld de huid hersteld en de huid stimuleert collageen-productie aan te maken, net als de Gua Sha-steen trouwens, dus dubbel effect.

Begin van onder naar boven.

De Gua Sha is bedoeld om mee te schrapen. Je zet de steen in een hoek van ongeveer 45 graden op je huid en zet lichte druk, waarna je in halen beweegt. Ga je van onder naar boven of omgekeerd. Ga met het 'tenen-gedeelte' van de voetvorm over je nek, van onder naar boven. Herhaal elke beweging circa vijf keer.

 

Van kin tot slapen en over je wangen.
Het 'tenen-gedeelte' gebruik je ook voor de contouren, dus van je kin tot slapen. Schraap eerst van onder naar boven om je gezicht te sculpten. Ga dan een stapje hoger, dus over je wangen van je neusvleugels tot je slapen, van binnen naar buiten. Hiervoor kun je ook de lange, bolle kant van de steen gebruiken.

 

Masseer je ogen met de smalle kant.
Met de smalste kant van de steen, als het ware de hiel als je hem als voet ziet, kun je de huid rond je ogen masseren om het daar minder puffy te maken: je drukt als he ware het vocht wat weg. Doe dit wat zachter dan de huid van kin tot slapen, want rond je ogen is het nogal gevoelig.

 

Over je voorhoofd tegen hoofdpijn.
Dan ga je van je slapen naar boven over je voorhoofd. Dit doe je weer met de bolle, lange kant voor extra druk: ook heel fijn tegen hoofdpijn. Wat ook fijn kan voelen, is om met de 'teen-vorm' vanaf je derde oog, tussen je wenkbrauwen, naar onder te strijken richting het puntje van je neus.

 

Freestyle
Verder kun je zelf ontdekken wat je fijn vindt. Schraap bijvoorbeeld over je bovenlip, langs je neus, over je voorhoofd, in je nek aan de achterkant of hals. Alles kan en mag. Geniet ervan!

bottom of page