top of page

Shampoo zeep of (Solid) Shampoo Bar

Natuurlijke en handgemaakte haarzeep om je haren mee te wassen. 

Houdt er rekening mee dat je haar moet wennen aan het wassen met haarzeep. Afhankelijk van hoe vaak je je haar wast duurt het ongeveer 2 tot 4 weken voordat je haar gewend is. Het kan zijn dat je niet meteen tevreden bent. Dit komt omdat je haar en hoofdhuid eerst moeten wennen aan het feit dat je geen chemische producten meer gebruikt en de tijd nodig hebben om zich te herstellen. Na een 2 á 3 keer wassen kan het haar nog wat vet aanvoelen. Als je al wat langer wast met solid shampoo dan zal je gaan merken dat je haar meer volume gaat krijgen. En je haren zijn heerlijk zacht.

De shampoo bars worden met de hand gemaakt en gesneden, hierdoor is geen shampoo bar hetzelfde en kan het gewicht variëren.

Veel gestelde vragen

1 Haarzeep

1.1 Wat is haarzeep?

Haarzeep is simpel gezegd vaste shampoo of shampoo zeep. Het is zeep volgens speciaal recept zodat het geschikt is om je haar er mee te wassen. De shampoo bars van HelemaalShea zijn volgens de cold process methode gemaakt. Cold process zeep is gemaakt van plantaardige oliën en boters die gemengd worden met loog. Dit gaat dan het zogeheten verzepingsprocess aan. Waar de zeep eerst vloeibaar is wordt de zeep na een aantal uren hard, de loog verdwijnt uit de zeep en heb je een blok zeep!

1.2 Zijn de haarzepen (en alle andere producten) dierproefvrij?

Ja! De ingrediënten die gebruikt worden zijn niet getest op dieren. Ook het eindproduct is niet getest op dieren, alleen op man en kinderen ;)

1.3 Waarom haarzeep gebruiken?

Haarzeep is natuurlijk

Onze shampoo bars bevatten alleen de ingredienten die het haar nodig heeft.

In de meeste vloeibare shampoos zitten conserveringsmiddelen omdat deze shampoos vaak meer dan 95% uit water bestaan!  Daarnaast bevat vloeibare shampoo agressieve reinigingsmiddelen zoals sls of (sodium laureth sulfate of natrium laureth sulfate). Dit beschadigd het haar en stript de haar van zijn natuurlijke beschermlaag. Het haar wordt hierdoor droog, broos, futloos en glansloos. Als er al een “verzorgende olie” wordt gebruikt dan is dit meestal een minerale olie.

Onze haarzeep bevatten alleen pure plantaardige oliën, etherische olie voor een lekkere geur en andere natuurlijke ingrediënten en geen synthetische geurstoffen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

 

Shampoo bars zijn duurzaam.

Haarzeep gaat langer mee dan shampoo uit een fles. Onze zepen zijn verpakt in papier wat recyclebaar is. Omdat er alleen natuurlijke ingredienten in de shampoo bars zitten beschadigd dit niet het milieu. Ze zijn milieuvriendelijk. Onze haarzepen zijn biologisch afbreekbaar. Veel van de synthetische chemicaliën die in commerciële shampoo worden aangetroffen, breken namelijk niet van nature af. Zeep is reisvriendelijk. Omdat zeep en haarzeep niet vloeibaar is zijn ze fantastisch voor op reis. Ze kunnen niet kapot gaan en gaan lekken. En geen problemen bij de douane. Alle haarzepen kun je ook gebruiken als lichaamszeep dus erg handig voor naar de sportschool, op de camping, lange en korte vakanties.

 

1.4 Wat is het verschil tussen gewone zeep en haarzeep?

De verschillen zijn:

 • Haarzeep bevat een andere verhouding aan oliën en boters, er zit bijvoorbeeld meer castorolie in.

 • Het “overvettings” percentage is hoger dan gewone zeep. In gewone lichaamszeep is het percentage normaal gesproken 5%. Dit houdt in dat, naast het reinigende effect van de zeep, er wat oliën en boters overblijven voor de verzorging van de huid. Bij haarzeep is het percentage hoger (dat klinkt misschien raar, boter in je haar ;)).

 • Het soort oliën en boters dat wordt gebruikt in haarzeep. Castor olie draagt bij aan de reiniging van het haar terwijl bijvoorbeeld shea (karité) boter het haar hydrateert. Ook bijvoorbeeld jojoba olie en hennepzaadolie is erg goed voor je haar.

 • Ook gebruiken we natuurlijke toevoegingen in de haarzeep zoals kruiden, bier, thee, wijn, etherische olie, klei, honing en melk zoals kokosmelk en geitenmelk welke allemaal fantastisch voor je haar zijn.

Al deze verschillen kun je meestal niet uit de lijst van ingrediënten halen.

1.5 Hoe gebruik ik haarzeep?

Het haar nat maken en het nat gemaakte zeepblok een paar maal over het hoofd halen tot dat het lekker gaat schuimen. Goed inmasseren. Even in laten trekken en heel goed uitspoelen, ongeveer een minuut.

1.6 Hoelang duurt het voordat mijn haar gewend is?

Afhankelijk van hoe vaak je je haar wast duurt het ongeveer 2 tot 4 weken, soms nog langer, voordat je haar gewend is aan de nieuwe manier van wassen. Het kan zijn dat je niet meteen tevreden bent als je je haar gaat wassen met haarzeep. Dit komt omdat je haar en hoofdhuid eerst moeten wennen aan het feit dat je geen chemische producten meer gebruikt en de tijd nodig hebben om zich te herstellen. Na een paar keer wassen kan het haar nog wat vet aanvoelen. Als je al wat langer wast met solid shampoo dan zal je gaan merken dat je haar meer volume gaat krijgen. En je haren zijn heerlijk zacht.

 

1.7 Wat is de pH waarde van een shampoo bar?

Onze shampoo bars zijn gemaakt volgens de cold process methode, echte zeep dus. En echte zeep heeft een pH van ongeveer 8. Om de pH waarde van het haar weer terug te brengen naar ongeveer 5, dit is de pH waarde van haar, kun je een azijnspoeling gebruiken. Dit zorgt er ook voor dat de schubben zich weer sluiten en het haar weer glad aanvoelt. Het verschil in pH is niet schadelijk voor je haar.

1.8 Moet ik een conditioner gebruiken?

Onze vaste shampoo zal de natuurlijke oliën van je haar niet verwijderen, dus veel mensen hoeven zelfs geen conditioner of appelazijn spoeling te gebruiken. Het mag natuurlijk wel als je dat prettig vindt. Je mag natuurlijk wel de solid conditioner van HelemaalShea gebruiken.

1.9 Hoe kan het dat er residu in mijn haar achterblijft?

Onze haarzeep is een mild reinigingsmiddel, het reinigt je haar niet zo agressief als de vloeibare chemische shampoos. Het kan dus zijn dat er in het begin residu in je haar achterblijft dat lijkt op roos.

Om dit te verhelpen kun je de haarzeep in de eerste instantie het best goed uitspoelen, zeker als je haar lang is. Een minuut lang met warm water uitspoelen is zeker nodig.

Ook kun je een appelazijn of een citroenzuur spoeling gebruiken. Deze spoeling zal de opeenhopingen verwijderen op een milde wijze. Het recept voor de appelazijn spoeling vindt je onderaan deze pagina.

Een tip van een klant: was je haar tweemaal met de haarzeep in één wasbeurt. De tweede maal zul je merken dat het veel meer schuimt op je haar. Na het wassen was haar haar schoon en glad.
 

1.12 Kun je haarzeep ook voor het lichaam gebruiken?

Ja, dat kan! De haarzeep is prima als lichaamszeep te gebruiken. Erg handig als je op vakantie gaat. Zo hoef je maar één zeep mee te nemen. Andersom is wel af te raden. Gebruik de lichaamszeep dus niet voor je haar. Zoals al staat uitgelegd boven aan deze pagina ("wat is het verschil tussen gewone zeep en haarzeep") is de verhouding van de oliën en boters in de haarzeep, de hoeveelheid castorolie en het overvettingspercentage aangepast om de zeep geschikt te maken om er je haren mee te wassen

1.13 Hoe bewaar ik mijn haarzeep?

Bewaar zeep en shampoo bars op een zo droog mogelijke, goed geventilleerse plaats. Je kunt de zeep in de douche laten liggen zolang deze niet direct onder de waterstraal ligt en het liefst in een zeephouder met gaatjes of nopjes zodat het vocht weg kan.

1.14 Mijn haar is geverfd. Kan ik dan ook haarzeep gebruiken?

Ja, alle haarzeep van HelemaalShea is mild genoeg om gebruikt te worden op geverfd haar.

1.15 Hoelang gaat een shampoo bar mee?

Omdat shampoo bars geen water bevatten gaan ze net zo lang mee als 4 tot 5 flessen vloeibare shampoo en je hebt naderhand geen plastic fles om weg te gooien! Hoe lang je precies doet met een haarzeep is afhankelijk van hoe vaak je je haar wast. Hier een paar tips om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je haarzeep:

 •  Laat de shampoo bar niet in een plas water liggen,

 •  Bewaar de haarzeep op een goed gedraineerd zeepbakje,

 •  Laat de zeep voldoende drogen tussen gebruik,

 • Als je haarzeep toch wat zacht en kleverig wordt, zet leg hem dan in een zeepbakje en laat hem een paar dagen goed drogen.

1.16 Mijn haar blijft vet, wat nu?

Het kan zijn dat je niet meteen tevreden bent als je je haar gaat wassen met haarzeep. Dit komt omdat je haar en hoofdhuid eerst moeten wennen aan het feit dat je geen chemische producten meer gebruikt en de tijd nodig hebben om zich te herstellen. Na een paar keer wassen kan het haar nog wat vet aanvoelen. Het kan twee tot vier weken duren voor je resultaat ziet en voelt. Als je al wat langer wast met solid shampoo dan zal je gaan merken dat je haar meer volume gaat krijgen. En je haren zijn heerlijk zacht. Het is echt de moeite waard!

 

Tips:

Een appelazijn spoeling doet wonderen. Een appelazijn spoeling verwijdert achtergebleven residue op milde wijze. Het recept voor de appelazijn spoeling vindt je onderaan deze pagina.

Een heel goede tip die ik van een klant ontving: Föhn je haar goed droog. Vooral de achterzijde waar het vaak wat vetter aanvoelt.

Een andere tip, ook van een klant, is om je haar een keer met vloeibaar ecologisch afwasmiddel te wassen.

Nog een tip van een klant: was je haar tweemaal met de haarzeep in één wasbeurt. De tweede maal zul je merken dat het veel meer schuimt op je haar. Na het wassen was haar haar schoon en glad.

Als de haarzeep echt niet bevalt is de zeep natuurlijk ook heel goed voor je lijf te gebruiken.

 

1.17 Mijn haar/hoofdhuid ruikt zuur na het wassen met haarzeep, hoe kan dat?

Je hoofdhuid kan om verschillende redenen zuur of raar ruiken. Personen met een vette huid hebben meestal een vette hoofdhuid. Hoewel een hoofdhuid, die te veel olie produceert, niet altijd slecht ruikt, geeft ze wel een duidelijke zure geur af. Een zure geur van een vette hoofdhuid is meestal een gevolg van bacteriële activiteiten op de hoofdhuid. Bacteriën zijn bijna altijd aanwezig op je hoofdhuid, of je hoofdhuid vettig is of niet. Overtollige olie geeft deze bacteriën de voeding die ze nodig hebben om te gedijen en zich te vermenigvuldigen. Dit kan een duidelijke vieze geur afgeven.

Bekende factoren om je hoofdhuid extra vettig te maken zijn:

 • Enkele dagen je haar niet wassen of slechte hygiëne

 • Hormonale veranderingen

 • Medische aandoeningen zoals seborrheic dermatitis, psoriasis, roos of allergische contactdermatitis

 • Overmatig zweten

 • Luchtverontreiniging

Al deze factoren kunnen bijdragen aan het stinken van je haar en hoofdhuid.

 

2 Recepten

2.1 Hoe maak ik een appelciderazijn of een citroenzuurspoeling?

Apple cider azijn spoelen: Neem een oude fles (bijvoorbeeld een lege shampoofles) en vul deze met water en azijn in de verhouding 80/20. Een fles van 200 ml wordt bijvoorbeeld gevuld met 160 ml water en 40 ml appelazijn.

Droog haar heeft minder azijn nodig dan vet haar. Probeer het uit en u zult automatisch de juiste verhouding vinden.

Als je haar geen azijnspoeling verdraagt, kun je een citroenzuurspoeling gebruiken. Een citroenzuuroplossing kan worden gemaakt door een eetlepel citroenzuur op te lossen in 200 ml heet (gekookt) water.

Een combinatie van het spoelen met appelazijn of citroenzuur en de vaste conditioner is ook mogelijk. Spoel na het wassen eerst met de appelazijn. Breng een solid conditioner aan op de punten, laat het intrekken en spoel het vervolgens goed uit met warm water. Deze methode is zeer geschikt als u na het wassen met zeep last hebt van droge plekken.

3 Productieproces

3.1 Wat is de cold process methode?

Onze natuurlijke zepen worden handgemaakt volgens de cold process methode. Deze manier van zeepmaken houdt in dat je plantaardige oliën en boters mengt met loog. Loog is een mengsel van water met NaOH (natrium hydroxide of sodium hydroxide). De oliën, boters en de loog gaan het verzepings proces aan. Van de loog blijft na het verzepings proces en de droogperiode van de zeep niets meer over (en staat daarom ook niet op de ingrediëntenlijst). En door het verzepings proces onstaat natuurlijke glycerine. Dit zit van nature dus in elk stuk cold process zeep.

Het eindresultaat: een mooi stuk zeep, een fantastisch reinigingsproduct!

bottom of page